Denizden toplanan atıklardan yapılan elbisenin cansız mankene giydirilerek sergilendiği etkinlikte, denizde unutulan hayalet ağlar da basın mensuplarına gösterildi. Derinlere Saygı Dalış Topluluğu üyeleri daha sonra tekneyle açılıp, geri dönüştürülebilir atıklar ile çöpleri denizden topladı. Sudan içki şişesi, teneke, faraş ile cam şişenin yanı sıra çeşitli atık ve çöplerin çıktığı görüldü.
“Önemli olan temizlik değil kirletmemek”
Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkan Yardımcısı Gökhan Karakaş, basın mensuplarına, Birleşmiş Milletlerin (BM) 1972 yılında 5 Haziran’ı ‘Dünya Çevre Günü’ ilan ettiğini söyledi. Bununla denizleri ve insanoğlunun geleceğinin korunmasının hedeflendiğini belirten Karakaş, “Ticaretin yüzde 85’i denizler üzerinden yapılıyor. Sınırsız insan kaynakları, besinler, gıdalar denizlerden geliyor. En hoyratça kullandığımız alan, yine denizler. Topluluk olarak sorumluğumuzun bilincindeyiz. Gelecek kuşaklara temiz bir deniz bırakmak hedefindeyiz.” dedi.
Geri dönüşüme çağrı
GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren ise ambalaj atıklarının ekonomiye kazandırılabileceğini dile getirdi. Etkinlikte, ambalaj atıklarının çöp olmadığını anlatmak istediklerine dikkati çeken Eren, “Denizlerimize atılmış ambalaj atıklarını toplayacağız. Atıklar hiçbir şekilde denize atılmamalı. Bu atıklar çöp değildir.” diye konuştu.