AYM, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ‘hak ihlali’ başvurusunu bugün görüşecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen avukat Can Atalay’ın tahliye ve hakkındaki yargılamanın durdurulması istemini bugün görüşecek.

Can Atalay’ın “hak ihlali” başvurusu AYM’nin bugünkü toplantısında ele alınacak.

TİP, Yargıtay tarafından Gezi Parkı Davası’nda aldığı 18 yıl hapis cezası onanan, Can Atalay için adalet yürüyüşü başlatmıştı. Yürüyüşe; Atalay’ın annesi Şükran Atalay, babası Mustafa Atalay, amcası Abdurrahman Atalay ile aile üyeleri katılmıştı. Atalay’ın yakınları, topluma, “demokrasiye, cumhuriyete ve Gezi’ye sahip çıkma’ çağrısı yapmıştı. Atalay’ın babası Mustafa Atalay, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a seslenerek “Siyasiler artık elini bu davadan çeksin, yargıyı bağımsız bıraksınlar” demişti.

Muhalefet partileri ve Can Atalay’ın avukatları, Marmara (Eski adıyla Silivri) Cezaevi’nde bulunan Atalay’ın milletvekili seçildiği tarihten itibaren serbest bırakılması gerektiğini savunuyor.

Atalay’ın avukatları, Anayasa’nın milletvekillerine yasama dokunulmazlığı getiren 83. maddesine dayanarak, seçim sürecinin ardından müvekkillerinin tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması istemiyle Yargıtay’a başvuruda bulunmuş ancak Yargıtay bu talebi reddetmişti.

Bunun üzerinde Atalay, avukatları aracılığıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa’nın 83. maddesinde “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” ifadesi yer alıyor.

Aynı maddede, “Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır” cümlesi de bulunuyor.

Anayasa’nın 14. maddesi ise şöyle:

“Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise daha önce yaptığı açıklamalarda, TBMM Başkanlığı’nın, Yargıtay’dan gelecek sonuca göre hareket edeceğini söylemişti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise Atalay’la ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

“Can Atalay’la ilgili Meclis’in tavrı ortadadır. Milletvekillerinin yemin ettiği gün Can Atalay ismi okunmuştur. Daha sonra Meclis’te insan hakları izleme komisyonu kurulduğunda bağımsızlara düşen üyeliklerden birisi Can Atalay’a verilmiş, bu konuda partilerin tamamı bir anlayış birliği içinde olmuştur. Burada Meclis kendisini mahkeme yerine koyacak da değildir.

“Mahkeme kararını verecek, tutukluluk halini kaldıracak ve yemin etmesi ve sonraki yasal süreçlerin devam etmesi mümkün olabilecektir.”

 

Author: adminhost

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir