Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Lideri Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, adil imtihan uygulamalarının gerçekleştirilmesini ve engellerinden bağımsız her adayın sahip olduğu bilgi ve maharetlerin ölçülebilmesini amaçladıklarını söyledi.
ÖSYM Lideri Ersoy, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, kurumda çalışan engelli işçiyle yemekte bir ortaya geldi. Lider Ersoy, buradaki konuşmasında, bir arada çalışmaktan memnunluk duyduğu işçisine emeklerinden ve çabalarından ötürü teşekkür etti.
Dünya Engelliler Günü’nün bir farkındalık vesilesi olduğunu belirten Ersoy, “Hayatı ve sevinçlerimizi paylaşmamız için hiçbir pürüz yok. Engelli işçimizin ve adaylarımızın yaşadığı sorunların farkındayız ve sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Gerek çalışma hayatında gerekse toplumsal hayatta eşit imkanlar sağlanması ve farklılıklara hürmet gösterilmesi çok önemli” tabirlerini kullandı.
“Sınavlarda adaylar ortasında eşitliğin sağlanmasını amaçlıyoruz”
Sınavlarda adaylara uygun imtihan ortamını sağladıklarına işaret eden Ersoy, şöyle konuştu:
“Sınavlarda adaylar ortasında eşitliğin sağlanmasını, adil imtihan uygulamalarının gerçekleştirilmesini ve engellerinden bağımsız olarak her adayın sahip olduğu bilgi ve maharetlerin ölçülebilmesini kıymetli bir emel olarak kabul ediyoruz. Adaylarımızın pürüz durumlarına nazaran nasıl bir takviyeye gereksinim duyduklarını ve imtihan sırasında bu takviyenin hangi araçlarla sağlanacağı belirliyoruz. Mahzuru, sıhhat sorunu ve özel durumu bulunan adaylara gerektiğinde bulundukları yerde hizmet veriyoruz.
Türkiye’nin her yerine, imtihanların engelliler için belirlenen kurallara uygun olarak yürütülüp yürütülmediğini denetim etmek için merkezden ÖSYM engelli temsilcileri gönderiyoruz. 2022’de Başkanlığımız tarafından yapılan imtihanlara 129 bin 68 engelli, sıhhat sorunu yahut özel durumu bulunan aday katılmıştır.”
ÖSYM Başkanlığı’ndan edinilen bilgiye nazaran; 2022’de adaylar tarafından gönderilen 11 bin 376 dilekçe ve sistem üzerine kayıtlı mevcut aday bilgileri, Engelli Adaylar Daire Başkanlığınca incelendi. Bunun sonucunda sıhhat raporlarını ve taleplerini yordamına uygun olarak ileten ve ilgili mevzuatlara nazaran müracaatları uygun görülen adaylardan 27 bin 700’ü tekli salonda imtihana alındı; 22 bin 107’sine okuyucu ve/veya işaretleyici tahsis edildi.
Ankara ve İstanbul’da görme engelli adayların, ekran okuyucu ve ekran büyüteci yazılımı yüklü olan bilgisayarlarda, klavye ve kulaklık ile Elektronik Yabancı Lisan İmtihanlarına (e-YDS) katılabilmeleri sağlandı. (AA)