Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı

“`html

 

Ukrayna’nın İlk Rus Hedefine ABD Füzesiyle Saldırısı

Ukrayna, Washington’un izin vermesinin ardında, Rusya topraklarındaki bir hedefe ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzelerle saldırıda bulundu.

BBC’nin ABD’deki ortağı CBS News ile yapılan görüşmede, Amerikan yetkilileri ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) kullanımını doğruladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah Ukrayna’nın Bryansk bölgesine yaptığı saldırıda altı ATACMS füzesi kullanıldığını, bunlardan beşinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırının sonucunda hasar gören altıncı füzenin parçalarının bir askeri tesiste yangın çıkmasına sebep olduğu belirtildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın füzelerin “Amerikalı askeri uzmanlar”ca kullanıldığı yönünde hareket edeceğini kaydetti.

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki G20 zirvesinde basın toplantısı düzenleyen Lavrov, “Bu durumu Batı’nın Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşın yeni bir aşaması olarak değerlendireceğiz ve uygun bir yanıt vereceğiz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın onayı sonrası Moskova, ABD füzeleriyle topraklarında gerçekleştirilecek her türlü saldırıya “uygun ve somut” bir misilleme yapılacağını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelişmelere yanıt olarak 19 Kasım’da ülkenin yeni nükleer doktrinini onayladı.

Bu belge daha önce hazırlanmıştı fakat Putin’in onayı, gelişmelere karşılık bir izlenim yarattı.

Ukrayna ordusu bu sabah yaptığı açıklamada, Rusya’nın Bryansk bölgesindeki bir mühimmat deposunu vurduğunu doğruladı ancak ATACMS füzelerinin kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi vermedi.

Saldırının, sınırdan yaklaşık 100 km mesafede bulunan Karaçev kasabası yakınlarındaki bir depoya düzenlendiği ve 12 ikincil patlamaya yol açtığı bildirildi.

Ukrayna, bir yıldan fazla süredir kendi topraklarının Rus işgali altındaki bölgelerinde ATACMS füzelerini kullanıyor.

Kiev, bu füzelerle Rusya topraklarının derinliklerine, özellikle de Ukrayna güçlerinin bir kısmını kontrol ettiği Kursk bölgesine saldırmayı amaçlıyor. Bölgedeki Ukraynalı ve Amerikalı yetkililerin bir karşı saldırı hazırlığı içinde olduğu belirtiliyor.

Washington’un Yaklaşımı Nedir?

Füzelerin Ukrayna’ya verildiğine dair Beyaz Saray ya da Pentagon’dan resmi bir açıklama gelmedi.

ABD Başkanı Joe Biden, G20 zirvesinde yaptığı açıklamada, “ABD, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kararlılıkla desteklemekte” olduğunu belirtti.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ise, “Bunlar halkın bilgisine sunulmaz, füzelerin kendisi her şeyi anlatır” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, “bir politika değişikliğinin doğrulanmayacağını” duyurdu. Ancak Rusya’nın Kuzey Kore askerlerini sahaya sürmesine karşı güçlü bir yanıt verileceğini hatırlattı.

Ukrayna, Kuzey Kore Askerleriyle İlk Savaşa Girdi

NATO, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’nın Kursk bölgesine konuşlandırıldığını duyurdu. 5 Kasım’daki seçimleri kazanan ve 20 Ocak 2025’te göreve başlayacak olan Donald Trump henüz bu gelişmelere yorum yapmadı.

Bununla birlikte, oğlu Donald Trump Jr., ülkenin trilyon dolarlık askeri endüstrisini işaret ederek, “Babama, barışı sağlama ve hayat kurtarma şansı bırakmadan Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatmak istiyor gibi görünüyorlar” dedi.

Trump’ın göreve geldikten sonra uzun menzilli füzelerle ilgili kararını iptal edip etmeyeceği net değil. Trump, ABD’nin Ukrayna’ya gerçekleştirdiği mali ve askeri yardımları eleştirmiş ve savaşa bir an önce son vermeyi vaat etmiştir.

Trump’ın danışmanı ise, “Ukrayna, topraklarını geri almak yerine barışa odaklanmalıdır” açıklamasında bulundu.

Moskova’nın Yanıtı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin füze izniyle ilgili “Eğer böyle bir karar alındıysa, bu, ABD’nin çatışmaya müdahil olması açısından yeni bir durum demektir” dedi.

Peskov, Rus topraklarına yapılacak böyle bir saldırının “ABD ve onun müttefiklerinin Rusya’ya karşı doğrudan müdahalesi” anlamına geleceğini belirtti.

Rusya lideri Vladimir Putin, daha önce Batılı ülkeleri bu tür bir hamleye karşı uyarmıştı ve NATO’nun bu savaşa “doğrudan katılımı” anlamına geleceğini söylemişti. Putin, son gelişmelerle ilgili henüz bir açıklamada bulunmadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin bu kararına “uygun ve somut bir yanıt” verileceğini açıkladı.

Ukrayna Füzelerinin Etkisi

Kiev, ATACMS füzelerinin kısıtlamalarının kaldırılmasını ve sınır ötesi hedefleri vurmasını uzun zamandır talep ediyordu.

ATACMS, 300 kilometreyi aşabilen menzil kapasiteleri ve yüksek hızları ile zorlu hedeflerdir. Washington’ın verdiği bu kararın, Rusya’nın Kursk bölgesine yönelik olduğu kaydediliyor.

Ukrayna güçleri, bu bölgeye Ağustos ayında sürpriz bir saldırı gerçekleştirmişti. Biden yönetiminin bu kararla, Ukrayna’nın şu an elinde tuttuğu küçük Rus topraklarını müzakerelerde pazarlık kozu olarak tutmasını amaçladığı yorumları yapılıyor.

Kiev merkezli Ukrayna Güvenlik ve İşbirliği Merkezi Başkanı Serhiy Kuzan, Joe Biden’ın kararının ülke için “çok önemli” olduğunu belirtti ve “Bu durum savaşın gidişatını değiştiremeyebilir ancak kuvvetlerin dengesini sağlama yönünde katkı sunabilir” dedi.

New York Times ve Washington Post’a konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen ABD’li yetkililere göre, Ukrayna’nın ATACMS kullanımına izin verilmesi kararı, Kuzey Kore askerlerinin savaşa dâhil olmasına karşı bir tepki olarak alındı.

Kuzan, bu kararın Rus ve Kore güçlerinin Ukrayna ordusunu Kursk bölgesinden çıkarmaya yönelik beklenen büyük saldırıya karşı koyma adına iyi bir zamanlama olduğunu ifade etti.

Ukrayna daha önce Kursk bölgesinde toplam 11 bin Kuzey Kore askeri olduğunu tahmin etmişti.

Desteğin Devamı Bekleniyor mu?

Biden’ın kararının ardından, İngiltere ve Fransa’nın da Storm Shadow füzelerinin kullanımına izin vermesi öngörülüyor.

Almanya ise, uzun menzilli füzelerin sınır ötesinde kullanılmasına izin vermeyeceğini duyurdu. Ukrayna, Donetsk’teki Rus güçlerinin Povrosk’a doğru ilerlemesini durdurmak için aylardır çaba sarf ediyor.

Moskova, Ukrayna’daki insansız hava aracı (SİHA) saldırılarını önemli ölçüde artırmış durumda. Ukrayna genelkurmayına göre, Ekim ayında 2.000 SİHA saldırısı gerçekleştirildi.

Rusya, 16 Kasım gecesi de Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik bir saldırıda bulundu. Zelenskiy’e göre, bu saldırıda 120 füze ve 90 SİHA kullanılmış ve en az 10 kişi hayatını kaybetmiştir.

 

“`